El PSC es deixa la pell a la campanya

22/05/2015 – La forta inversió socialista eclipsa les altres nou candidatures.

No hi ha hagut una campanya, sinó dues: la que ha portat a terme el PSC, per una banda, i la dels altres nou candidatures, de l’altra. La diferència de mitjans tècnics, econòmics i de tot tipus ha estat fora del comú. En un símil futbolístic es podria dir que els socialistes han jugat la Champions, mentre que la resta es disputaven la Lliga espanyola. No obstant això, SOM Gramenet (Podem i Gent), Ciutadans, PP, ICV-EUiA, ERC i CiU no han tirat mai la tovallola, conscients del fet que aquestes eleccions són molt obertes.

Vídeo amb ‘drons’
El PSC no ha escatimat esforços per retenir l’alcaldia de Santa Coloma, que va aconseguir fa 23 anys, amb el millor resultat possible. La separació entre l’èxit i el fracàs es situa en els 12 regidors, els que té en l’actualitat. Però, els responsables de la campanya socialista treballen amb la possibilitat de reconquistar la majoria absoluta que van obtenir amb Manuela de Madre i Bartomeu Muñoz.

Els alcaldables de tots els partits van a cegues, aquí i a gairebé a tot arreu. Davant el dubte, el PSC ha desplegat una campanya fora del comú. El primer dia ja va sorprendre amb un vídeo impactant, gravat amb drons (vehicles aeris no tripulats), en el qual una Núria Parlon maratoniana corria al costat del riu i, després de molt esforç, aconseguia la meta situada al cap d’amunt de Can Franquesa, extenuada, però contenta d’haver aconseguit el seu objectiu. Bon guió, generositat de mitjans i prou diners. El cost de la campanya és un misteri, i probablement seguirà sent-ho.

En canvi, amb una càmera rèflex i molt enginy, els membres de SOM Gramenet (Podem i Gent) han estat capaços de fer un vídeo digne titulat ‘Perquè som com tu. Somriu que guanyarem!’ En el vídeo, i també en els cartells, SOM es presenta com l’alternativa per canviar les coses i lluitar contra la corrupció: “SOM persones cansades de veure com es decideix per nosaltres i, massa sovint, contra nosaltres”.

No obstant això, la campanya socialista no destaca només pel seu poder econòmic, també hi ha hagut idees i treball. El PSC ha fet el míting més important, amb més de 500 persones al poliesportiu de La Bastida, i s’han mogut amb agilitat a les xarxes socials, especialment a Twitter, on han estat trending topic local gairebé cada dia. Tampoc tot ha estat espectacularitat. També han muntat micro reunions de l’actual alcaldessa Núria Parlon amb una dotzena de persones de diferents sectors i barris.

Canviar el món
‘Canviem el món des de Santa Coloma’, ha estat l’eslògan triat pel PSC de Santa Coloma i sota de la frase el nom de l’actual alcaldessa a seques, sense sigles ni res que recordi al partit, avui en hores baixes a Catalunya i mitja Espanya. Els símbols i el nom de la formació no semblen atractius, segons els estrategs i l’empresa que ha fet la campanya. Només ven Núria Parlon que, però, apareix gairebé sempre acompanyada de gent als cartells electorals. Unes vegades amb nens, altres amb joves i algunes amb el seu equip, però sempre acompanyada. Calia trencar amb una possible imatge llunyana i hieràtica, de dona més preocupada pel seu futur polític fora de Santa Coloma que per la mateixa ciutat. Això explica que l’altre eslògan més emprat hagi estat el de Parlon, a peu de carrer. L’objectiu era trencar amb la idea, força estesa, que els seus nombrosos càrrecs li impedeixen dedicar-se plenament a Santa Coloma. Els seus detractors li han recriminat estar més al Parlament, a la Diputació, a l’Àrea Metropolitana, al Consell Comarcal i en els diferents òrgans del partit. Ella ho ha negat sempre i ara ven els seus èxits al capdavant de l’Ajuntament, especialment les seves polítiques socials.

Però, ningú sap amb certesa si els socialistes aconseguiran els seus objectius. No hi ha enquestes fiables i si hi hagueren, servirien de ben poc. Són tantes les variables polítiques i socials que fan impossible una predicció versemblant. Són les eleccions més difícils de pronosticar dels últims 35 anys.

La segona ciutat més pobra
Alexandra Sevilla admet els èxits, però recorda Núria Parlon que Santa Coloma segueix sent la segona ciutat més pobra de Catalunya. La candidata de Gent d’Esquerres (ICV-EUiA) ho va dir en el seu míting inaugural de Can Sisteré, de petit format, i ho ha repetit en altres trobades. Com la de la resta de partits, la seva campanya és modesta i força tradicional -cartells, una revista i carpa al carrer-, encara que s’esforça a potenciar la seva presència a les xarxes socials.

En aquests paràmetres de campanya s’han mogut també PP, ERC, CiU i Ciutadans. Tots s’han vist acompanyats per figures dels seus partits en actes modestos amb simpatitzants o col•lectius ciutadans. Tots creuen que encara hi ha partit. Però són tantes les variables polítiques i socials que fan impossible una predicció versemblant. Són les eleccions més difícils de pronosticar dels últims 35 anys.

El Periódico dóna majoria a l’alcaldessa
Núria Parlon va pel camí d’aconseguir el que sembla impossible, una majoria absoluta per al PSC, segons un sondeig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) encarregat per El Periódico.

El sondeig situa SOM Gramenet (Podem + Gent) com a possible segona força política a l’ajuntament amb 4 o 5 regidors -avui Gent de Gramenet té 2-. Ciutadants obtindria entre 3 i 4 i el PP es quedaria amb 3 dels 5 que posseeix ara.

La sorpresa seria la desaparició de CiU, que perdria els seus 2 regidors actuals, i que ERC no entrés a l’ajuntament, com semblava previsible. El PSC podria obtenir ara 13 o 14 regidors, és a dir, que se situa a la frontera de la majoria absoluta.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM