El Museu Torre Balldovina acull una exposició sobre la fam en la postguerra

El Museu Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet acull l’exposició «Fardo de la posguerra. Cuando el hambre agudiza el ingenio», una mostra que explica com es va alimentar la població des de la fi de la Guerra Civil fins a la fi de l’autarquia, en 1951, i que vol rendir un homenatge a totes aquelles famílies que van viure una de les etapes més dures i llargues d’Espanya, quan l’enginy va ser, en moltes ocasions, un recurs per a poder sobreviure.

La mostra està dividida en deu àmbits on són presents l’Auxili Social, les cartilles de racionament, l’estraperlo, el problema de la salut, l’economia domèstica o els receptaris de subsistència, entre altres.

Els tres anys de guerra havien deixat una economia totalment desorganitzada; una vegada acabada la guerra comença un període de recuperació aprofitant les possibilitats que donava una mà d’obra extremadament barata i sense cap possibilitat de protestar per les miserables condicions de vida i treball.

Amb aquestes condicions precàries hi havia molta gent que no tenia accés als aliments que proporcionava l’estraperlo, el comerç il·legal que abastava de productes el mercat negre. Mentre els preus oficials corresponien als cupons adjudicats a les famílies i que eren insuficients, es podien comprar majors quantitats i altres productes de manera il·legal.

L’exposició, produïda pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya i la Fundació Antiga Caixa de Sabadell 1859, es podrà visitar en el Museu Torre Balldovina a partir d’aquest 26 de gener i fins al 21 de març «en l’horari habitual d’obertura al públic».

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure