El Museu acull l’exposició “Carregat de Romanços” sobre imatgeria popular

27/11/13. L’exposició es podrá visitar fins el 12 de gener

27/11/13. El Museu Torre Balldovina de Santa Coloma acull fins el 12 de gener l’exposició “Carregat de Romanços!”, una mostra del fons de plecs de fil i canya del llegat Pau Vila que custodia la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell. Els romanços que es presenten en aquesta exposició són un tast de la basta col·lecció d’imatgeria popular recollida pel geògraf i pedagog sabadellenc Pau Vila, el qual, juntament amb el folklorista Joan Amades i l’arqueòleg Josep Colomines, entre d’altres, va encapçalar a partir de la dècada de 1920 un innovador corrent de valorització d’aquella literatura de canya i cordill.

Els plecs de cordill són plecs solts poètics, d’un o uns pocs fulls sense enquadernar, que van sorgir amb la invenció de la impremta, al segle XV. A més de poesies líriques i cançons (de caire culte, però també de burla, o igualment cançons de Nadal), solien reproduir romanços, narracions en vers sobre les gestes de personatges entre llegendaris i històrics, o sobre fets i esdeveniments de l’època. A partir del segle XVII, i sobretot en el XVIII i XIX fins a les primeres dècades del XX, la producció de plecs solts va prendre dimensions massives, es venien per poc preu entre el medis populars i es van nodrir d’una ingent i bigarrada quantitat de textos i temes.

L’exposició, que romandrà oberta fins al 12 de gener, ha estat produïda per la Fundació Bosch i Cardellach, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i té un doble objectiu: d’una banda, recordar als catalans l’existència d’aquesta col·lecció (possiblement la més important de Catalunya i d’Espanya); i de l’altra, facilitar l’accés de la ciutadania a uns documents cabdals en el seu moment, els quals han permès, en alguns casos, que determinades tradicions arribessin fins a nosaltres malgrat se’n desconegui el seu origen. En el marc d’aquesta exposició el Museu ha organitzat dues activitats: un taller per a adults el dia 12 de desembre, de 18 a 21 h, per reviure jocs de la infantesa (picar cromos, jocs de taula, nines i soldats de paper, teatrets…); i un casal de Nadal adreçat a infants, ple d’activitats populars i tradicionals (auques, ventalls, retallables, romanços, fanalets, papers de rengle, postalers…) i que es farà les matins dels dies feiners des del 23 de desembre al 3 de gener.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure