El Fondo disposa d’aigües termals

29/11/2016 – Es troba un significatiu volum d’aigües freàtiques a una temperatura de 40 a 55ºC a 50 i 60 metres de profunditat.

L’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va presentar durant la matinada del passat divendres, 25 de novembre, els resultats de la primera fase d’un estudi encarregat per l’Ajuntament al Consorci del Besòs, arran de la descoberta d’aigües termals al subsòl del barri del Fondo durant les obres de construcció de la L9 del metro, l’any 2004. Les prospeccions que s’han fet, entre 50 i 60 metres de profunditat, han confirmat l’existència d’un jaciment termal d’una extensió considerable. Es tracta d’aigües de molta qualitat, poc mineralitzades, d’edat antiga i amb una temperatura als voltants del 40 als 55ºC.

L’alcaldessa ha estat acompanyada pel regidor d’Urbanisme i Habitatge, Jordi Mas; la presidenta del Consorci del Besòs, Janet Sanz; la gerent de la Línia 9 de metro (TMB), Olga Cerezo; el geòleg, màster en hidrologia i membre de l’Institut de Diagnosi i Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC), Enric Vàzquez-Suñé, i els tècnics del Consorci del Besòs, junt amb el gerent d’aquest organisme, Antoni Alarcón, que, a petició del consistori colomenc, han fet un estudi de les característiques de l’aigua esmentada i del seu potencial aprofitament geotèrmic i termal.

Actualment s’estan completant els treballs i estudis necessaris per poder avaluar la disponibilitat d’aquest potencial geotèrmic. Segons les dades que s’obtinguin l’aprofitament podria ser per ús com aigua termal o la creació d’una xarxa de calor, ja sigui per calefacció per Aigua Calenta Sanitària (ACS) d’edificis o equipaments.

Aquests usos podrien estar integrats en una mateixa xarxa de repartiment i aprofitament del recurs. Per això s’està treballant en la realització d’una segona fase de sondeigs a més profunditat per avaluar fins a quina temperatura es pot arribar i l’avaluació econòmica de l’explotació de la xarxa.

Aquesta segona fase ja ha obtingut els pertinents permisos de la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat, i consisteix a perforar tres pous fins a 200 metres de profunditat. Ja s’ha començat a perforar el primer pou, situat al carrer de Verdi, i s’ha pogut constatar un important cabal d’aigua, que fins i tot va obligar a aturar els treballs per redimensionar els sistemes d’evacuació de l’aigua extreta. Es tractaria d’uns 30.000 litres per hora, amb una temperatura que a 120 metres ja ha assolit els 60ºC.

Destacar que, aquesta bossa d’aigua termal calenta trobada al barri del Fondo és la primera que es troba a l’àrea metropolitana de Barcelona.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure