El castell de les nacions

23/10/2016 – Els Laietans de Santa Coloma han aconseguit ser colla de ple dret en el seu tercer any de vida, consolidant-se a més com una entitat multicultural especialitzada en la integració.

Aquell somni il·lusionant que un grup d’amics amants dels castells van iniciar ara fa tres anys ha trencat definitivament el cadenat de la utopia i s’ha fet realitat. Santa Coloma de Gramenet pot presumir de comptar amb dues colles castelleres de ple dret, després que el projecte dels Laietans hagi fet el pas definitiu cap a la seva consolidació.

Van començar amb 35 persones i assajant a l’escola Lluís Millet de les Oliveres. Ara són 135 socis i tenen perspectives de créixer fins als 170 durant el 2017. La progressió experimentada per la colla colomenca és una mostra ferma del poder de seducció que té el moviment casteller; inclús en ciutats on el catalanisme tradicional ha estat sempre focalitzat en zones molt concretes.

El passat cap de setmana, tota la massa social dels Laietans celebraria al Mas Fonollar la decisió adoptada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya de donar per finalitzada l’etapa formativa del projecte. L’entitat verda, apadrinada des del seu naixement pels Capgrossos de Mataró, la Colla Micaco de Badalona i els Castellers de Caldes, deixa enrere uns anys marcats per l’aprenentatge i ara pot començar a volar ‘sola’.

En el moment de conèixer el veredicte, tots els socis dels Laietans es van reunir al local d’assaig situat al Centre Cívic del Fondo per conèixer el veredicte definitiu. El 10 d’octubre, un cop feta pública la decisió, les ampolles de cava entrarien a escena i la colla donaria el tret de sortida a unes setmanes d’absoluta festivitat culminades amb l’acte fet a Mas Fonollar. El Diari de Santa Coloma es va acostar fins al carrer Sant Jeroni per conèixer a fons els detalls del projecte que els Laietans s’han encarregat d’impulsar en els darrers anys.

Dedicats a la gent

“Un grup de persones que veníem del món casteller vam decidir iniciar un projecte que sobretot se centrés en la vessant social. Hem volgut posar molt èmfasi en l’impacte que experimenten les persones que viuen els castells des de dins”. Qui parla és Juanra Gálvez, president dels Laietans i un dels ‘valents’ que es va atrevir a apostar per dotar Santa Coloma amb una segona colla castellera.

“Els castells tenen un potencial enorme per integrar la població i per fomentar valors com la superació. Creiem que a Santa Coloma es necessiten molt aquests dos conceptes per conviure en un context d’atur important i per aconseguir que la gent es torni a sentir útil”, assegurava Gálvez.

Al president de l’entitat l’acompanya en Rafa Bermúdez, persona que, dins del món futbolístic, es podria considerar com l’entrenador dels Laietans. En Rafa és el cap de colla i s’encarrega de supervisar l’evolució tècnica de tot el col·lectiu.

“Durant molt de temps hem hagut de treballar a nivell tècnic per assolir les estructures de sis. Ens hem nodrit de gent inexperta, perquè tampoc s’ha buscat absorbir socis d’altres colles. Ara estem fent castells de sis de gamma alta i pròximament volem intentar passar als de set”, relatava el casteller colomenc a aquest diari.

Des de l’inici, un dels principals objectius dels Laietans va ser “descentralitzar la tradició castellera de Santa Coloma”, buscant demostrar que era viable atraure i fidelitzar la població dels barris perifèrics. En aquests territoris la immigració és abundant, però això no ha suposat cap limitació per la colla; tot el contrari.

“Vam escollir el barri del Fondo com una aposta. És una zona que aplega gent de moltes nacionalitats diferents i és per això que des de la colla s’ha intentat trepitjar molt el carrer. Hi ha dies que en un assaig a la plaça del Rellotge hi ha més gent mirant que en una trobada oficial”, exposava Juanra Gálvez.

En només tres anys, els Laietans han pogut convertir-se en una entitat simpàtica arreu i han penetrat dins de cercles de població estrangera que s’ha acabat sumant al projecte. “Hem aconseguit canviar el punt de vista de persones de la colla que tenien rebuig al catalanisme tradicional”, destacaven en Juanra i en Rafa.

Qui coneix d’a prop sap que aquesta afirmació és ben certa, ja que els Laietans compten dins de la seva estructura de socis amb persones de vuit nacionalitats diferents. A banda de gent d’aquí, els verds han donat la benvinguda a homes, dones, nens i nenes del Marroc, d’Algèria, del Pakistan, de Colòmbia, del Perú, de l’Equador i de la Xina.

Els cursos de castells que la colla imparteix en col·laboració amb el Consorci de Normalització Lingüística han ajudat a fer créixer la xifra d’immigrants que formen part dels Laietans, tot i que els tallers a les escoles i els assajos al carrer han estat els pols principals d’arrossegament.

La veu dels seduïts

Al llarg de la festivitat celebrada al Mas Fonollar, el Diari de Santa Coloma podria parlar amb diferents representants de la colla que s’han afegit a la família verda després d’arribar a Santa Coloma procedents de diferents països del món.

La família Garzón Ruiz, originària de Colòmbia i amb un fill (en Sergi) nascut ja en territori català, participa al complet en la dinàmica dels Laietans. La Rachida Hada, dona marroquina amb més de 20 anys de residència a Espanya, s’hi ha sumat fa poc.

“Vaig fer una amiga que ja formava part de la colla. Ella sempre m’animava perquè anés a un assaig i jo m’hi resistia. Quan vaig veure al meu fill pujar a dalt d’un castell m’hi vaig enganxar. L’ambient i el caliu de la gent que vaig notar va ser increïble”, recordava l’Emi Ruiz en primera instància.

“Els companys ens han acollit molt bé. És fantàstic, perquè la colla és un espai que et facilita encara més la integració. No hi ha cap tipus de discriminació. Compartim molts moments i emocions de tota mena. Alegria, tensió, tristesa i ràbia quan les coses no ens surten… És tot molt intens”, afegia a continuació.

El marit de l’Emi, l’Orlando, també va quedar captivat per l’activitat castellera i per la possibilitat de conèixer altres territoris de Catalunya gràcies a les diferents trobades que se celebren al llarg de l’any.

“La característica que més m’agrada de la colla és la unió entre la gent. Al meu país costa trobar espais on això passi”, declarava en la conversa mantinguda amb el Diari de Santa Coloma. L’Orlando, igual que la majoria dels membres de Laietans, estan tan implicats en la causa que, a vegades, les emocions els superen. “En les trobades, la tensió es transforma en llàgrimes d’alegria quan s’aconsegueix un castell difícil”, reconeixia aquest veí del barri del Singuerlín.

El seu fill, en Sergi Garzón, va atreure els pares fins a la colla i assegura estar-hi totalment enganxat. “Al principi tenia por, però ara no puc parar de pujar”, afirmava. Pel que fa a la Rachida, ella quedaria captivada per l’absència de filtres. “Em va cridar l’atenció que fos una activitat oberta a tothom i en la qual hi poden participar pares i fills. No importa l’edat. Tothom és útil. Si jo fos jove, pujaria fins a dalt de tot”, celebrava.

El positiu testimoni de l’experiència viscuda per alguns dels estrangers seduïts per la colla Laietans suposa una prova de pes del caràcter obert i integrador que té el món casteller.

Els verds, però, sempre han tingut clar que el vessant social del seu projecte és la més important i per això no van dubtar en celebrar un referèndum on-line amb més de 1.500 votants a l’hora de decidir quin seria el color oficial de la colla. El verd, to de la grama que els agricultors colomencs netejaven en temps llunyans, s’imposaria per golejada.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM