spot_img
spot_img

Comerços colomencs de renom abaixen la persiana

Cinquanta anys després d’obrir, l’establiment de moda Solis tanca les seves portes. Els problemes econòmics acumulats han fet impossible celebrar enguany les cinc dècades de vida amb els clients d’aquesta botiga de moda referent a la ciutat. Perfumeries Laura, empresa familiar fundada l’any 1940, és una altra de les que haurà de tancar les seves 19 botigues ubicades a Santa Coloma, Barcelona, Sant Adrià i Badalona. Els motius són diversos, des dels canvis en els hàbits de consum dels clients fins als motius sociològics i demogràfics que han afectat en gran mesura el comerç de proximitat. Es troben en la fase inicial d’un procés que inevitablement derivarà en la desaparició de la marca. Tapersex Boutique portà el catxé de la primera marca de productes eròtics “a domicili” a la ciutat. 18 anys d’activitat i dedicació per part de la Eva Moreno, lluitadora que aconseguí guanyar la batalla legal contra la multinacional Tupperware. Ara, un replantejament de negoci la portarà a exercir l’activitat des de Barcelona, mantenint la vinculació d’una manera més puntual amb la ciutat. En breu anunciarà el traspàs de la mítica botiga eròtica del carrer Santa Rosa amb la oportunitat de mantenir la coneguda marca per als colomencs que s’hi puguin interessar. Lefties, la “marca blanca” de Zara ubicada al carrer de Mossèn Jacint Verdaguer, va tancar el passat 28 de gener després d’onze anys de funcionament al barri del Fondo. Les causes que apunten aquest tancament són la intenció de la marca d’assolir uns ingressos superiors, que obtindrien en centres comercials i, també segons alguns treballadors, l’augment dels robatoris a l’establiment als darrers temps.

Nostàlgia
La nostàlgia que provoca el fet de veure desaparèixer negocis referents fa mal a la població. Els negocis desapareguts formen part del record de les generacions que han viscut aquells espais, i que d’una manera o d’altra deixen un buit. La causa generalitzada del tancament dels negocis és l’econòmica. La reducció de les vendes dels darrers anys ha afectat considerablement els empresaris, que han fet front a la situació mitjançant
mesures complicades, i en alguns casos tirant de la caixa que s’havia pogut fer en dies de vaques grasses.
La importància de mantenir el teixit comercial dins la trama urbana recau d’una manera rellevant en el fet que aquests disposen de més percentatge de supervivència que les noves obertures. Segons una tendència generalitzada a Catalunya a prop de la meitat dels negocis de nova obertura tanquen ens els seus primers tres anys de vida. Aquesta dada s’ha de sumar a la resta de causes de tancament, com són les jubilacions o qüestions d’hisenda.

Contrapunt
Diferents dades donen una perspectiva positiva que porta llum en un aquest moment complicat. Segons dades extretes dels informes de Taxes de Residus, des del 2015 la tendència és positiva tant en augment d’establiments comercials, com de número d’autònoms afiliats i de persones assalariades a Santa Coloma.
Del 2015 al 2016 es passà d’un total de 1.380 a 1.424 establiments comercials en actiu, 44 més. El número de persones autònomes en el moment de tancar el 2016 era de 46 persones més que al mateix trimestre del 2015. I en quant a les persones assalariades actualment hi ha 9.465, 614 persones assalariades més que al primer trimestre del 2016. Existeix un augment d’establiments comercials en tots els sectors, excepte en el de Cultura i Lleure, castigat per les polítiques públiques.

L’Agrupació
Des de l’Agrupació es lamenta el recent tancament de negocis històrics a la ciutat. “Creiem que és important mantenir una xarxa de comerç local potent que doti a la ciutat de diversitat de serveis i productes” comenta la presidenta Laia Muñoz, d’altra banda posa en relleu que “darrerament es constata una reducció en els tancaments i augment d’obertura de nous establiments que indica una millora a mig i llarg termini”. I és el que el comerç s’està acabant d’adaptar una nova realitat després del període de crisi. Per això demanen donar suport als emprenedors i al petit comerç i declaren que cal seguir treballant per dignificar les activitats econòmiques de proximitat, mitjançant accions en conjunt perquè aquests tancaments no es converteixin en una norma a la ciutat.

Una aposta per Santa Coloma
Enmig de tots els tancaments que s’estan produïnt a la ciutat, un referent com és l’estrellat restaurant Lluerna fa la seva aposta per mantenir-se a Santa Coloma i es trasllada a un gran local ubicat a l’Avinguda Pallaresa. El referent restaurador colomenc Víctor Quintillà ens explica “vam tenir ofertes de traslladar-nos a Barcelona, fins i tot la inversió era més gran quedant-nos a la ciutat, però estem tant contents a Santa Coloma que volem agraïr d’aquesta manera el que ens ha donat. El nou restaurant tindrà la cuina vista i un pati interior (sense accés) que donarà llum a la sala. Es preveu que uns tres o quatre mesos més tard, quan estiguin establerts i funcionant, posin en marxa al local contigu un local amb una aposta més desenfadada i per a totes les butxaques.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM