Celestí Boada tindrà una plaça al centre de la ciutat

24/11/2015 – El monument a l’alcalde afusellat estarà al carrer Dr. Ferran.

Per fi es farà justícia. L’alcalde de Santa Coloma Celestí Boada, afusellat per la dictadura de Franco, tindrà una plaça al barri del Centre. El nou espai es crearà a la finca del carrer doctor Ferran, entre les places Manent i Safaretjos, que avui ocupa el vell dispensari, tancat des de 1970.

Cultura i altres departaments han estudiat diversos emplaçaments i, finalment, s’han decantat per la finca afectada de Doctor Ferran, de la família de farmacèutics Palacios. Altres possibilitats han estat descartades perquè o bé no eren
cèntriques o calia modificar la guia oficial de carrers de la ciutat, amb els consegüents mals de cap burocràtics. “El solar de Doctor Ferran és cèntric i s’unirà a dues places ja existents, creant un nou espai cultural i d’oci”, ha destacat un responsable municipal.

A la nova plaça s’instal·larà un monument per honorar la memòria de l’alcalde Boada. S’estudia crear una mena de cascada, encara que aquest extrem no està decidit.

El passat 18 d’octubre es van complir 76 anys de l’afusellament de Boada, de 37 anys, al Camp de la Bota. A l’alcalde i pagès el van assassinar per les seves idees d’esquerres com a militant d’ERC i la Unió de Rabassaires. Estava casat i tenia cinc fills.

Home moderat
Després de participar en la Guerra amb l’aviació republicana, Boada va tornar a la ciutat, malgrat haver estat ocupada el 27 de gener de 1939. Va ser detingut i acusat de rebel·lió militar, condemnat a mort per haver participat en la revolució de 1934, ser membre del comitè municipal i alcalde, atribuint- li la responsabilitat per la mort de dos industrials que havien estat executats per incontrolats anarquistes.

El van afusellar, malgrat l’informe exculpatori de l’Ajuntament:“Gràcies a la seva energia i moderació va poder evitar alguns excessos i altres actes delictius, com assassinats… Home rude i enèrgic, representava no obstant això un element moderador en el si del comitè i de l’ajuntament, i és creença generalitzada que tant ell com el capitost de la FAI, José Berruezo, van evitar l’assassinat de molts elements dretans de la població”.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM