“Ara tindrem la història amb un sol clic”

30/05/13. Entrevistem a Sergi Ortiz, impulsor, juntament amb altres entitats, del llibre electrònic “Orígenes de una ciudad”

Com sorgeix la idea?
El projecte es va començar a treballar fa molt de temps, però quan va arribar la crisi es va haver d’aparcar en un calaix. Després vam pensar que era una llàstima no aprofitar tota la feina que s’havia fet. Era la història de Santa Coloma des dels orígens… ! i vam començar a buscar complicitats per tirar-lo de nou endavant.

Han trobat les que esperaven?
Sí. És un projecte que ha aconseguit engrescar bona part de la societat civil, entitats de la ciutat i equipaments, com el Museu Torre Balldovina, que està ajudant amb la correcció de les dades històriques. Al final, s’ha hagut de replantejar la idea inicial i s’ha optat per un format fàcilment distribuïble com és un ebook, que a més, permet fer ampliacions.

I què trobem en aquest ebook?
El que, de moment, està disponible en ebook, ipad i pdf és la història de Santa Coloma des dels ibers fins els anys seixanta. Es pot descarregar a través de la pàgina web (http://www.ebookhistoria.com). Aquesta fase de recollida d’informació sempre és la més costosa i més quan es tracta d’explicar els orígens de la ciutat, donats els pocs documents que hi ha. Els recursos gràfics els hem intentat cuidar molt, tot i l’absència de fotografies.

Veig que són dibuixos.
Sí. La roba, els estris per caçar i els aspectes de la vida quotidiana són dibuixos fidedignes amb la realitat. Per recrear els nostres avantpassats van visitar altres poblats ibers similars al Turó del Pollo. La idea és continuar amb els dibuixos per recrear la història des dels anys seixanta fins a l’actualitat. Tot i que hi ha fotografies i altres recursos gràfics, com vídeos, volem mantenir l’estructura inicial.

Com va la segona fase, la de la història més recent?
D’entrada, veiem que la documentació està molt dispersa: n’hi ha molt i en molts formats diferents. A més, aquesta darrera etapa té un valor afegit que no tenen les altres: testimonis que van viure aquella època i que ara poden explicar les seves vivències. Volem recollir tota la informació possible i arribar als barris, és a dir, explicar la història dels 16 barris de la ciutat.

Per això cal molta ajuda…?
Sí, això és un treball en xarxa: quantes més sinergies trobem més ric serà el producte final. Volem incloure enllaços, treballs, llibres, articles… d’altres entitats en la ciutat. L’objectiu és que en una mateixa plataforma i amb un sol clic es puguin tenir tots els recursos a l’abast i d’una manera gratuïta. Estem treballant perquè en breu i gràcies al projecte, es pugui tornar a estudiar la història local als instituts. El format permet que es pugui fer sense gaires problemes.

Vist així, el projecte té molta envergadura.
Sí. Hi col·laboren 200 persones de manera més permanent i volem implicar tota la gent possible. És projecte de Santa Coloma, per a la gent de Santa Coloma i volem que se’l facin seu.

Alguna descoberta d’aquesta primera part de la història?
Moltes! Hi ha coses que els llibres d’història no expliquen o coses que no estan consensuades.

Com per exemple…?
Se suposa que hi havien dues esglésies romàniques però només s’ha trobat confirmació d’una. Estem descobrint moltes coses. Això és un exercici de recuperació de memòria històrica total.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure