Aprovat el pressupost 2017 que serà més social

22/12/2016 – Més de 107 milions d’euros es destinaran a la cohesió social, l’atenció a les famílies, la promoció de l’ocupació, la reactivació econòmica de la ciutat i la millora i el manteniment de l’espai públic.

A partir de l’aprovació inicial en el ple del passat mes d’octubre, es va obrir un debat per tal que els veïns i les veïnes de la ciutat opinessin del que es proposava enguany amb els projectes d’ordenances i pressupostos. L’Ajuntament de Santa Coloma va obrir un procés participatiu que ha permès als colomencs conèixer en profunditat els comptes i opinar sobre ells. S’han fet reunions obertes a cadascun dels sis districtes i un Fòrum ciutadà, amb la participació dels i les responsables de les polítiques municipals.

Un pressupost social

En el pressupost 2017 es mantenen els eixos bàsics iniciats i consolidats en els pressupostos de l’anterior mandat i que són: la cohesió social, l’atenció a les famílies, la promoció de l’ocupació, la reactivació econòmica de la ciutat i la millora i el manteniment de l’espai públic.

El Pressupost general, que inclou els pressupostos del consistori, el Patronat Municipal de la Música i els comptes de les societats mercantils Gramepark i Grameimpuls, serà el 2017 de 107.436.152,55 euros, aprovat amb el vot favorable del grup municipal del PSC i el vot contrari del PP, GE-ICV-EUiA, Ciutadans i Som Gramenet.

L’equip de govern ha proposat al Ple incorporar en el debat polític les propostes dels grups de l’oposició respecte a aquest pressupost a fi de poder acordar compromisos i actuacions concretes en les matèries comunes: processos participatius, polítiques socials, actuacions en matèria d’habitatge públic, plans d’ocupació i tarificació social.

Cohesió social i suport a les famílies

El projecte final del pressupost per al 2017 vol consolidar els serveis socials bàsics i de suport a les famílies, per la qual cosa augmenta la despesa destinada a aquests serveis essencials per als colomencs. Es destaca que el Servei d’Atenció Domiciliària augmentarà en 1 milió d’euros, amb una previsió de despesa total de 3,2 milions; el programa de Mediació i convivència i el menjador social tindran una dotació superior al mig milió, i el Fons d’Ajuts Social (per ajudar les famílies en els pagaments per mantenir el seu habitatge, pal•liar els efectes de la pobresa energètica, donar suport en alimentació i en educació mitjançant les activitats d’estiu i socioeducatives) serà d’uns 3 milions d’euros. Respecte al projecte inicial del pressupost, hi ha un increment de 424.000 euros que es destinaran majoritàriament a les partides de serveis socials, neteja, foment de l’ocupació, i solidaritat i cooperació.

El pressupost consolida els programes d’ajuts en el pagament de l’IBI per a persones majors de 65 anys, famílies monoparentals i persones aturades, mantenint una dotació econòmica de 300.000 euros amb l’objectiu de poder garantir els mateixos beneficis fiscals que la normativa local atorga a les famílies nombroses.

També, garanteix el funcionament de la xarxa pública d’escoles bressol, malgrat la disminució de les aportacions de la Generalitat, l’Ajuntament continuarà destinant 2 milions d’euros a aquesta política.

D’altra banda, es mantenen el programa d’ajudes a les famílies per a la reutilització de libres de text i l’adquisició d’ordinadors personals a les escoles, augmentant la despesa total fins als 940.000 euros anuals.

I es crea una dotació econòmica específica per a la preservació de la memòria històrica i la protecció del col•lectiu LGTB, per un import global de 24.000 euros.

Mantenir l’espai públic

A la proposta de pressupost 2017 es millora el manteniment de les instal•lacions d’enllumenat, destinant 866.000 euros anuals, així com la despesa destinada al manteniment i la millora d’edificis municipals afectes als serveis públics, al que es destinaran 2.350.000 euros.

En aquest apartat, augmenta la despesa de neteja viària, que es dotarà amb 8.440.000 euros anuals i el manteniment de la via pública i la pavimentació amb més d’1,7 milions d’euros.

Altres actuacions que es contemplem en manteniment de l’espai públic són la inversió en la instal•lació de jocs infantils (500.000 euros) i les actuacions en benefici del patrimoni històric, i en concret en el Molí d’en Ribé i el Poblat Ibèric, que rebran una assignació d’aproximadament d’1,6 milions d’euros.

Promoció econòmica

S’incrementa la dotació al Pla d’Ocupació Local fins als 700.000 euros per reforçar les polítiques actives d’ocupació i les aportacions als diversos plans d’ocupació gestionats per la societat municipal Grameimpuls. També, s’augmenta la dotació per al cofinançament de programes com Treballs als Barris, Llei de Barris i el Pla Metropolità de Suport a les Polítiques Socials Municipals, fins a 450.000 euros.
Així doncs, la dotació global a les polítiques de foment de l’ocupació passen d’una dotació de 2.140.000 a 2.425.000 euros per a l’exercici 2017.

El nou pressupost també destina a l’apartat de Promoció de la ciutat i Comerç, Consum i Fires, un import de 339.000 euros per consolidar el circuit de comerç social que de forma pionera vol posar-se en marxa en Santa Coloma de Gramenet per tal de reactivar econòmicament la ciutat.

Contenir la pressió fiscal

Com a criteri general, les taxes i preus públics congelaran les seves tarifes, excepte, en el cas dels preus per la utilització dels serveis del Patronat Municipal de la Música, que augmentaran en un 2%, perquè l’Escola de Música presti un servei de major qualitat, augmentant tant les hores de formació com l’adquisició de nous instruments musicals.

En línies generals, destaquem que les ordenances de l’any 2017 contemplen diverses bonificacions, com el pagament de les zones blaves per a vehicles elèctrics, els ajuts a les empreses que realitzin contractacions a persones de l’atur per foment de l’ocupació o la reducció de la taxa per la venda als mercats no sedentaris.

La proposta final d’Ordenances fiscals i dels preus públics per a l’any 2017 ha estat aprovada amb els vots del grup municipal del PSC, el vot contrari de SOM Gramenet, PP i GG-ICV-EUiA, i l’abstenció de Ciutadans.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM