Amics i amigues del Fondo neix per a millorar el barri

31/01/2017 – L’entitat fomenta la trobada entre veïns i la millora de l’entorn.

Sembla que va ser ahir quan es va inaugurar oficialment la Biblioteca del Fondo, tot i que realment fa més de dos anys que va obrir les portes. Uns anys abans, més de quaranta, ja hi havia un grup de joves i molts escolars que freqüentaven la biblioteca popular muntada al mateix local de la parròquia de Sant Joan Baptista. L’havia organitzat el rector d’aleshores, Jaume-P. Sayrach, i estava dotada amb llibres donats pel mateix Sayrach i per veïns del barri. Obria a les tardes, quan acabava la jornada escolar i era atesa per voluntaris que feien el préstec i ajudaven els nanos a fer els deures.

Alguns d’aquells voluntaris han seguit durant dècades, i ja grans, fent aquest voluntariat. Aquells fundadors de la primera i única biblioteca dels barri fins a l’actualitat van ser els mateixos que van tenir la idea de constituir Amics i amigues del Fondo, idea que va veure la llum amb l’apertura de l’actual biblioteca, on es reuneixen i fan les activitats.

Trets definitoris

Nascuda sota l’empara de l’associació Fòrum-Grama, Amics i amigues del Fondo se sent hereva del moviment ciutadà que van portar a terme els ‘antics’ joves del Fondo i que van tenir un paper molt important en la desapareguda ‘Revista Grama’ i en el Club de Debats. L’entitat no pertany a cap confessió religiosa ni a cap grup polític i té com a objectiu primordial fomentar la relació i la millora del barri del Fondo sense ànim de lucre. Totes les persones que hi simpatitzin poden fer-se’n sòcies i participar a les diferents activitats que organitzen.

Les persones, vinguin d’on vinguin, el motor

Aprofitant la important presència de persones nouvingudes al barri en els darrers anys, provinents de països, llengües i cultures diferents, Amics i amigues del Fondo intenta afavorir la trobada dels veïns i les veïnes, i l’enriquiment humà en un ambient d’amistat i bona convivència. Tothom pot aportar una nova idea o un projecte sempre que serveixi per millorar i compartir.

La prioritat: donar a conèixer El Fondo

Mitjançant les diverses activitats en què hi participen, ja sigui per iniciativa pròpia o amb la participació d’altres entitats afins, com és el cas del darrer debat sobre la multiculturalitat a Santa Coloma, pretenen donar a conèixer el Fondo tal com és. Es pretén fugir dels estereotips amb què s’acostuma a identificar el barri i treballar per donar-ne una visió objectiva de la realitat sociocultural del barri, tot posant en valor les persones que hi viuen amb la seva diversitat.

La llegua, instrument de cohesió

En general, les comunicacions oficials de l’entitat, així com les reunions de coordinació, es fan en llengua catalana amb el ferm propòsit de facilitar la integració dels veïns i les veïnes en la realitat sociocultural de Catalunya però, alhora, també fan servir altres llengües, com el castellà, l’àrab o el xinès. Fins i tot, en els butlletins divulgatius que realitzen, poden llegir-se alguns fragments en anglès.

Suport de la biblioteca

Tot i que els membres d’Amics i amigues del Fondo es troben amb assiduïtat tant en el centre cívic del barri com a casa d’algun membre de l’equip, resulta cabdal la bona predisposició de l’equip humà de la Biblioteca del Fondo a l’hora de desenvolupar les iniciatives de l’associació. Mariona Chavarria, com a directora, i tot l’equip professional de la Biblioteca del Fondo han demostrat des dels inicis el seu interés per la tasca que du a terme l’associació participant-hi assíduament en les activitats. Com també totes les persones del barri que amplien el nombre d’amistats de l’entitat a mesura que passa el temps.

Amics i amigues del Fondo, amb noves incorporacions de veïns i veïnes, vol que el nom de l’entitat sigui una realitat ben palesa al barri.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM