spot_img
spot_img

Almenys vuit centres públics superen el número màxim d’alumnes per aula

03/11/2016 – A l’institut Terra Roja hi ha una Aula d’acollida d’ESO de 63 alumnes.

Segons el Reial Decret 132/2010, de 12 de febrer, a l’Estat espanyol té vigència un nombre màxim d’alumnes per aula (d’ara en endavant, ràtio), que varia segons l’edat escolar. Així, les aules del segon cicle d’educació infantil (3-6 anys) tenen un màxim de 25 alumnes; les d’educació primària (de 6 a 12 anys) tenen un màxim de 25 alumnes; les d’educació secundària (12-16 anys) tenen un màxim de 30 alumnes; y les de batxillerat (més de 16 anys) tenen un màxim de 35 alumnes. Totes aquestes ràtios, segons l’article 87 de la Llei Orgànica 2/2006, d’Educació, i segon el que ha confirmat el Departament d’Ensenyament de la Generalitat a aquest diari, es podran veure incrementades en un 10% (i no un 20%) per: a) Atendre a necessitats immediates de l’alumnat d’escolarització tardana, o b) Atendre a necessitats motivades pel trasllat de la unitat familiar en període d’escolarització extraordinària. És a dir, són situacions excepcionals.

Els casos de Santa Coloma

Segons l’Assemblea Groga de Santa Coloma, el col·lectiu reivindicatiu català que impulsa la millora de la qualitat de l’ensenyament públic i que va promoure la concentració del passat dia 24 a la Plaça de la Vila, “a Santa Coloma és una constant que les aules estigui massificades. Segons les dades que obtenim directament dels centres via delegats sindicals [que no poden fer un recull sistematitzat i exhaustiu], Gramenet és un dels municipis catalans amb més massificació d’aules i més matricula viva [alumnat que s’incorpora i marxa constantment]”.

Tant l’Assemblea Groga com la Federació d’AMPA’s de Santa Coloma han detallat a aquest diari dades que han aconseguit de primera mà i que, a més d’incomplir les ràtios legals, “són pedagògicament inacceptables”, diuen. A les escoles Beethoven, Antoni Gaudí, Wagner i Miguel de Unamuno -que són Centres d’Alta Complexitat Socieconòmica i la ràtio que regeix, segons la Generalitat, és de 22 alumnes-, hi ha grups de 27, 28, 28 i 25 alumnes respectivament. A secundària, l’institut Puig Castellar té una classe d’ESO de 34 alumnes. I a batxillerat, el Can Peixauet té un grup de 42 alumnes mentre que el Ramón Berenguer IV en té un altre de 40. Finalment, l’institut Terra Roja és el cas més greu: hi ha una Aula d’acollida d’ESO de 63 alumnes.

Totes aquestes ràtios superen les que la Generalitat ha publicat com a mitjanes i les ràtios de la llei espanyola augmentades en un 10%, percentatge excepcional que opera segons el Departament d’Ensenyament. “L’Ajuntament ens entén però, tot i tenir una moció aprovada, delega en la Generalitat de Catalunya”, expliquen a l’Assemblea, la qual ratifica que “la falta de recursos és un atac de la Generalitat contra l’ensenyament públic: per a ells, els alumnes de la pública son futura mà d’obra barata”.
L’Ajuntament de Santa Coloma, per la seva banda, reconeix que és una realitat que les ràtios estan per sobre del màxim legal en molts casos, i “aquest és el problema de no tenir plantilles adaptades a cada territori”.

L’exemple del Puig Castellar

La Federació d’AMPA’s de Santa Coloma diu que, a l’última assemblea, els mestres del Puig Castellar explicaven el problema així: “Si les famílies volen que els seus fills surtin amb un títol, ho faran. Però sense coneixements”.
El fet que les ràtios sobrepassin els llindars màxims, comporta que no es puguin fer classes amb garanties. Tornant a l’exemple del Puig Castellar, la Federació d’AMPA’s reitera, com a exemple il·lustratiu, que “estan ficant els alumnes a l’última planta, a les aules que tenien planificades pel departament, per falta d’espai: físicament els alumnes no hi caben i l’any que ve en vindran de nous”.

Nouvinguts

Les Aules d’Acollida són espais d’alguns centres -sobretot de zones amb índex alts d’immigració- adaptats per a nouvinguts que no parlen cap dels idiomes oficials a Catalunya, on el gruix de la matèria és Llengua. Habitualment i per normativa curricular, els alumnes nouvinguts hi dediquen 20 de les 30 hores lectives setmanals a l’estada en una d’aquestes aules.

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, tot i no haver una ràtio fixa, recomana que els grups de treball de les Aules d’Acollida que fan aquestes 20 hores setmanals siguin de 10 alumnes. Realitat molt diferent a la del institut Terra Roja de Santa Coloma de Gramenet.

Allà hi ha 63 alumnes d’ESO nouvinguts en el moment d’escriure aquest article: ara possiblement més. Segons la recomanació de la Generalitat, aquest gran grup de 63 hauria de dividir-se en petits grups de 10 alumnes, cadascun dels quals faria 20 hores setmanals. En canvi, el Terra Roja, tot i ser un centre de màxima complexitat socioeconòmica i tenir una dotació de professorat per sobre de la mitjana, no té prou recursos per gestionar l’ensenyament dels nouvinguts com deuria, així que fa el següent: hi dedica un professor amb exclusivitat de 20 hores setmanals, i unes altres 20 hores les supleix amb hores de treball d’uns altres 5 professors, que entre tots fan el treball que en deuria fer un, amb el que això suposa pedagògicament. Així, els 63 alumnes es divideixen en grups per nivells d’aprenentatge: el primer nivell (11 alumnes; 11 hores setmanals); el segon (12 alumnes; 8 hores) i així successivament, amb petits grups de fins 4 i 3 hores setmanals. Alumnes que deurien fer 20 hores setmanals d’acollida, en fan 3. Tenint en compte els alumnes nouvinguts al Terra Roja actualment, l’institut deuria tenir sis professors disponibles per fer amb cada grup de 10 alumnes 20 hores setmanals d’adaptació lingüística. O dit d’una altra manera: amb els recursos que disposen actualment, segons la recomanació de la Generalitat, on hi ha 63 alumnes hi hauria d’haver 20 (dos grups de 10 de 20 hores setmanals cadascun).

“Amb un professor més em conformaria”, explica a aquest diari la directora del centre. “L’any 2006, la Generalitat ens va retallar una Aula d’Acollida al·legant que objectivament la immigració havia disminuït a Catalunya, però això no ha passat a Santa Coloma ni molt menys al Terra Roja: cada dia arriben alumnes nous i ja en tenim de 22 nacionalitats. Tenim clar que si arriben, els hem d’acceptar. Com a mínim, deuríem tenir professors per a 2 Aules d’Acollida”.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM