“Al Fondo no passen tantes coses com sembla”

04/11/13. Entrevistem Marcel Pazos, cap dels Mossos d’Esquadra de Santa Coloma, amb motiu del desè aniversari de l’arribada del cos a la ciutat.

Enguany fa deu anys de l’arribada dels Mossos a Santa Coloma. Com ha estat aquesta dècada?
Ha sigut un recorregut molt positiu. Per al cos, va ser una destinació amb repercusió per l’estigma que ha tingut sempre la ciutat, però ha estat una història d’èxit.

Com era aquella Santa Coloma l’any 2003 i com és ara?
Santa Coloma és una ciutat totalment diferent. A nivell demogràfic, la Santa Coloma del 2003 tenia 4.700 nouvinguts, un 4% de la població, avui dia en té 26.000, un 22%. Això ja és un tret distintiu. També la crisi econòmica, que està afectant els ciutadans. A nivell de seguretat, però, els índex estan estabilitzats. És una ciutat que manté un nivell de seguretat bo.

De quines xifres parlem?
Uns 6.000 actes delictius a l’any. Santa Coloma sempre ha estat per sota de la mitjana de delictes de l’àrea metropolitana.

Quins són els més freqüents?
Des de fa 2 o 3 anys, els més comuns són els fets contra el patrimoni: robatoris a l’interior de vehicles, de comerços o a les persones.

Si a nivell de delictes està per sota de la mitjana, per què creu que hi ha aquesta percepció d’inseguretat?
Fa anys era una ciutat exportadora de delinqüents i això va arrelar com una sensació negativa. Avui dia no és així. És una ciutat bastant segura, però té handicaps: és petita, densa i té una orografia complexa. En el fons és com un poble. Quan roben a Vincens el botiguer, la notícia corre com la pólvora. I això crea alarma. La percepció de seguretat no deixa de ser subjectiva perquè les xifres no demostren aquesta inseguretat.

És la zona sud la més complicada?
La zona sud té condicions urbanístiques i demogràfiques molt diferents. Però, el Centre, per exemple, és on hi ha més comerç i on també hi ha més concentració de fets delictius. Els punts calents de la ciutat són el Centre, el Fondo, Can Mariner, Santa Rosa i el Raval. Al barri del Fondo no passen tantes coses com sembla, un altra cosa és que sigui una zona amb molta densitat de població i molta activitat.

Quins són els punts febles i els punts forts de la ciutat?
Algunes característiques de la ciutat fan que es puguin considerar com a punts forts i punts febles alhora. Els punts febles són la concentració de població, també l’urbanisme. La proximitat de vies ràpides, com la B-20 també és un handicap, o la connexió del metro. Però, a la vegada, el metro i les vies ràpides properes, juntament amb un espai reduït permeten donar una resposta més rapida. També són punts forts l’esperit de superació de la ciutadania, l’associacionisme i la diversitat cultural.

Quants efectius de Mossos hi ha a Santa Coloma?
Som 135 efectius. Podríem fer més amb més gent, però amb els que som podem donar resposta a totes les demandes.

Com han afectat les retallades?
El parc mòbil se’ns queda més just. Potser abans teníem una reserva de cotxes patrulla més gran, però ningú no es queda sense sortir per falta de vehicles.

Noten la crispació social?
Hi ha més crispació en l’àmbit domèstic: en les relacions entre veïns o entre parelles i això està estretament relacionat amb la crisi. En el fet de no tenir recursos o no tenir accés a segons què.

Com es planteja el futur a mig termini?
El Mossos seguiran treballant per la ciutat amb la mateix disposició que fa deu anys. Santa Coloma encara és un destí il·lusionant i això ens garanteix seguir treballant positivament.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure