Absorbint futbol europeu

12/03/2015 – Després de sis mesos dirigint una acadèmia de nova creació a la Xina, el tècnic colomenc Toni Díaz parla de la seva aventura asiàtica.

A casa nostra, poder viure del futbol formatiu s’ha convertit en un miracle; en un privilegi que només uns quants tenen a l’abast. Tot i la precarietat que es viu al país d’origen, els models de futbol espanyol i català són una garantia arreu del planeta. No hi ha ningú que no els vulgui adoptar i fer seus.

L’estiu passat, Toni Díaz Losquiño va decidir fer una de les apostes personals més importants de la seva vida, quan tot just encetava el seu càrrec de primer entrenador a l’amateur de la Fundació Grama.

La il·lusió per fer de la Fundació una entitat de referència dins del futbol català va quedar aparcada quan la possibilitat de marxar a la Xina a dirigir un projecte de nova creació es va creuar en el camí del tècnic colomenc.

Des de fa quasi sis mesos, Toni Díaz exerceix de director tècnic i d’entrenador a la LAMA Academy de Xi’An, una acadèmia que aspira a absorbir la major part de mercat futbolístic xinès en pocs anys.

Al costat d’Héctor Galán, un altre entrenador de Santa Coloma que va coincidir amb ell a la CF Damm, Toni Díaz ja ha superat la seva fase d’adaptació a la Xina.

La LAMA Academy compta ja amb uns 260 nens d’entre quatre i 15 anys i en els pròxims mesos l’empresa obrirà una nova seu a la ciutat de Chongqing (més de 35 milions d’habitants), a uns 750 quilòmetres al sud de Xi’An (8.5 milions).

“El més difícil per posar en marxa una acadèmia de futbol a la Xina és superar les barreres culturals que té la població local”, explica Toni Díaz. “El més important és tenir clar que vens a un país nou a instaurar el mètode de treball del futbol espanyol, però sempre tenint en compte les particularitats de la cultura xinesa”, relata el tècnic afincat a Xi’An.

Per entendre les dificultats que cal abordar, l’entrenador colomenc separa la logística dels petits problemes organitzatius del dia a dia. “En temes de logística no tenim cap problema. Només et diré que si la nostra acadèmia la portéssim a un país futbolero de veritat, podríem ser una potència”, reconeix Toni Díaz.

Segons el tècnic, “a nivell de recursos i d’instal·lacions tot està molt ben organitzat. Als entrenadors ens tracten molt bé i tenim uns salaris per poder viure sense anar gens ofegats”. Toni Díaz i Héctor Galán, ara mateix els dos únics entrenadors nacionals de la LAMA Academy, comparteixen pis amb el seu cap, l’empresari xinès Lao Ning.

Ning ha estat una persona de referència a la Xina en el sector de les acadèmies d’idiomes i ara ha apostat de forma contundent per implantar el futbol al seu país.

“Vivim en un pis de més de 120 quadrats amb zones comunes que estan molt bé i amb seguretat. Estem a uns sis quilòmetres del centre de la ciutat i tenim les oficines de l’empresa al costat de casa”, ens explica Toni Díaz.

Tots els jugadors de formació de la LAMA Academy s’entrenen en unes instal·lacions que es podrien equiparar a les d’un centre d’alt rendiment. L’acèdemia té a la seva disposició tres camps de futbol (un d’ells de futbol 7), dues pistes de tennis, quatre de bàsquet i una posta poliesportiva.

“Penso que la Federació Xinesa de Taekwondo també utilitza aquestes instal·lacions”, diu Toni Díaz. Això ja ens dóna pistes de la qualitat i excel·lència dels camps de futbol on l’acadèmia que coordina l’entrenador colomenc s’entrena.

Amb el finançament i l’organització global de la companyia assegurats – a oficines hi treballen prop d’una desena de persones i també hi ha entrenadors locals per superar les barreres idiomàtiques – l’escull principal que ha han hagut de superar Toni Díaz i Héctor Galán té molt a veure amb el caràcter ultra competitiu de la societat xinesa.

“A la Xina hi domina la cultura del jo. Els pares i mares volen que els seus fills siguin els millors en totes les disciplines possibles i els nens tenen una agenda molt atapeïda d’activitats”, apunta Toni Díaz.

Segons explica l’entrenador colomenc, “als nens els queda poc temps per fer més activitats de les que fan”, ja que molts d’ells “acaben de fer els deures a les deu de la nit i durant la setmana fan moltes altres coses a banda de jugar a futbol”. A més, la “impuntualitat de la població” local també suposa un handicap de cara al creixement de l’acadèmia.

“Coses que a Espanya poden semblar molt normals, com la formació d’equips dins d’un club o tenir uns horaris establerts d’entrenament, aquí funcionen diferent. És una altra història”, reconeix el tècnic.

A la LAMA Academy s’hi entrena durant quatre dies de la setmana (dimecres, divendres, dissabte i diumenge). A la Xina no hi ha lligues federades com a Catalunya i, per tant, la competició no està consolidada.

L’estratègia de la Federació del país asiàtic és la d’internar en centres d’alt rendiment a tots aquelles esportistes que destaquin amb 13 o 14 anys, però no hi ha una estructura de clubs de futbol afiançada.

Tot gira, doncs, en acadèmies formatives com la LAMA. L’acadèmia coordinada per Toni Díaz ha configurat un equip de competició amb jugadors alevins i algun infantil, que és el que “ha de representar a l’entitat en les futures competicions xineses i en els torneigs internacionals”.

A Xina la competició futbolística té un funcionament similar al de les “trobades de rugby”. Diversos clubs o acadèmies es posen d’acord i organitzen un conjunt de partits.

Projecció futura

Durant els pròxims mesos, la LAMA Academy durà a terme un nou pas important de cara a la consolidació del projecte. L’empresa obrirà una nova seu a la ciutat de Chongqing, terra natal de l’empresari Lao Ning. Aquesta obertura anirà acompanyada de l’arribada gradual de diversos entrenadors espanyols a la Xina, els quals s’incorporaran al projecte.

S’espera que, un cop superat l’estiu del 2015, la LAMA Academy compti amb una plantilla d’uns 20 tècnics nacionals. Només amb la seu de Xi’An, l’acadèmia ja quasi no té dèficit, i amb l’obertura de noves seus tot anirà a més. Actualment, les famílies dels nens paguen uns 180 euros per cada 12 entrenaments que realitzen els nens.

El primer objectiu de la LAMA Academy és el de consolidar-se a Xi’An i Chongqing, absorvint a més de 600 joves futbolistes en cada ciutat.

Els tècnics catalans i espanyols que s’integrin dins de la plantilla ajudaran a formar als entrenadors locals, els quals compten amb el suport d’una traductora. Quan la seu de Chongqing sigui una realitat, Toni Díaz deixarà d’entrenar i es dedicarà en exclusiva a la direcció tècnica.

“La veritat és que aquesta experiència m’ha obligat a reinventar-me. Està sent una experiència personal molt bona i espero que tot l’esforç i el sacrifici fet es pugui traduir en coses més que positives”, desitja Toni Díaz.

Fa relativament poc que la Fundació Grama va rebre la visita del tècnic i de l’empresari Lao Ning. Els tres millors jugadors de l’acadèmia xinesa també van viatjar fins a Santa Coloma per poder-se entrenar durant una setmana amb les categories inferiors del club.

La idea és establir bones relacions entre ambdues entitats per tal de poder celebrar diversos campus d’estiu a Santa Coloma que puguin acollir a nens de la Xina. A més, la LAMA Academy tampoc descarta organitzar campus d’estiu a les seves instal·lacions i donar feina a tècnics espanyols.

En pocs anys, la Xina es vol convertir en una potència futbolística mundial. El president xinès, Xi Jinping, és un autèntic apassionat del futbol i ha decidit implantar un conjunt de mesures legislatives que fomentin la pràctica de l’esport més popular del planeta.

Així doncs, els més de 200 milions d’estudiants de primària i secundària del país podran optar a estudiar el futbol en els seus centres. El govern establirà com a obligatòria aquesta assignatura en una xifra important d’escoles.

A més, a partir del 2016, els estudiants xinesos podran escollir l’examen de futbol com a part de les proves d’accés a la universitat.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure