Santa Coloma s’adhereix a l’Associació de Viles Termals de Catalunya

Una desena de pobles i ciutats catalanes ja forma part d’aquesta entitat 

El projecte d’aprofitament de les aigües termals a Santa Coloma fa un pas endavant amb l’adhesió a l’Associació de Viles Termals de Catalunya, que actualment conformen els municipis de Caldes d’Estrac, Caldes de Montbui, La Garriga, El Vendrell, Sant Hilari de Sacalm, Caldes de Malavella, Santa Coloma de Farners i Sant Climent Sescebes.

Antecedents del projecte ‘Santa Coloma, ciutat termal’

Durant les obres de perforació del túnel de la línia L9 del metro de Barcelona, al voltant de l’estació «Fondo» de Santa Coloma, es van detectar al subsol diverses bosses d’aigua termal. Es van posar en marxa tot un seguit de sondejos a més profunditat, per avaluar fins a quina temperatura es podia arribar i quins podien ser els usos més adients en benefici de la ciutadania de Santa Coloma. Per tal de determinar la capacitat energètica i hidràulica de la zona i, així, les possibilitats d’aprofitament tèrmic del subsol, es van realitzar una sèrie d’estudis que van concloure l’existència d’aigües clorurades sòdiques, amb concentracions d’elements com el fluor o l’estronci, amb origen hidrotermal i una estimació de temperatura de 80 a 120ºC.

Nou impuls amb l’Associació de Viles Termals

Ara, l’adhesió a l’Associació de Viles Termals permetrà a Santa Coloma de Gramenet aprendre de l’experiència d’altres jaciments termals catalans per desenvolupar el seu propi projecte d’aigües termals. La finalitat d’aquesta Associació és la de posar en comú i col·laborar per un desenvolupament sostenible del termalisme des dels àmbits competencials turístic, sanitari, social, cultural i mediambiental que siguin d’interès local, com ara el desenvolupament coordinat dels recursos existents al voltant de les aigües minerals i termals en els respectius municipis, potenciant-los mitjançant la seva promoció turística, planificació, gestió i explotació sostenible d’acord amb la normativa vigent.

A tal fi, s’impulsaran actuacions de promoció i desenvolupament de les viles termals i dels seus actius relacionats amb el món termal. També la creació d’un espai comú de coneixement, mitjans i activitats per aconseguir un desenvolupament sostenible del termalisme a Catalunya, des d’una perspectiva turística, sanitària, social, cultural i mediambiental. Aquesta adhesió, a més, permetrà la promoció de la millora i el manteniment de l’espai turístic urbà dels municipis associats i el que està més directament vinculat als recursos termals.

A més, les actuacions d’investigació, desenvolupament i innovació entorn dels recursos termals, en el cas que es disposi del finançament i amb col·laboració amb empreses, universitats o centres de recerca i d’investigació de Catalunya, l’Estat o de l’àmbit de la Unió Europea. Un altre aspecte per destacar és la implantació d’actuacions de protecció mediambiental i sanitària de les aigües minerals i, totes aquelles altres que es considerin necessàries per al millor desenvolupament de les Viles Termals de Catalunya, d’acord amb la legislació sectorial d’aplicació.

Viles termals arreu de Catalunya 

L’aigua és des de fa mil·lennis el secret dels catalans per tenir cura del cos i la ment. Els grecs i els romans van introduir l’ús de l’aigua a Catalunya com a element terapèutic i la passió s’ha transmès de generació en generació fins a arribar als nostres dies. Aquest llegat va estretament vinculat a l’enorme riquesa d’aigües termals i mineromedicinals que té. Per aquests capricis fantàstics que té la natura, en un pam de terreny poden brollar deus fredes i termals que més tard arriben al teu cos després de fer un viatge subterrani carregat de misteri. Alguns municipis catalans han fet de les aigües termals i mineromedicinals una manera de viure i entendre la vida. Són: Benifallet, Caldes d’Estrac, Caldes de Malavella, Caldes de Montbui, la Garriga, Sant Climent Sescebes, Sant Hilari Sacalm o Santa Coloma de Farners. Ara Santa Coloma de Gramenet també vol formar part d’aquestes viles termals i obrir una nova possibilitat econòmica a la ciutat.

Una troballa única a tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona

La troballa, ara fa uns anys, de Santa Coloma de Gramenet era única, perquè fins ara no s’havia trobat cap circuit d’aigua subterrània calenta d’aquestes característiques a l’àrea metropolitana de Barcelona. En zones urbanes és molt complicat trobar-ne, per manca d’antecedents i per tanta urbanització i densitat. Un dels mèrits ha sigut entreveure això dins d’aquesta complicació. La troballa va ser «singular» pel fet que l’aigua circula entre roques granítiques. Això la va convertir, en l’aigua típica de fonts termals, una mica més salina del que és habitual, no apta per al consum humà, però amb una gran potencialitat pel que fa a temperatura i aprofitament energètic.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure