El Teatre Sagarra s’omple per la cultura inclusiva

“L’art no entén de diferències” és el lema del 12è Festival Internacional de Teatre Integratiu

Sota el lema ‘L’art no entén de diferències’ s’ha celebrat, entre dijous 24 i diumenge 27 de novembre, el 12è Festival Internacional de Teatre Integratiu (FITI) de Santa Coloma de Gramenet, en els 24 anys de la seva existència. Aquest divendres 2 de desembre serà el tancament del festival, enguany el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que se celebra el dia 3 de desembre.

Durant aquests dies, diverses expressions de les arts escèniques han passat pel Teatre Sagarra i també a la Biblioteca Central de la ciutat. Des de l’organització del festival informen que gairebé un miler de persones han gaudit dels espectacles. Aquest any, per primer cop, s’ha cobrat entrada, com una pas més en la professionalització de les arts inclusives. “El que és gratis no es valora” assegura la Verónica Ramírez, directora artística del Festival i de la companyia Alquimistes Teatre, i explica que la producció del Festival i dels espectacles són de primer nivell, amb un vestuari, planta d’il·luminació i tots els aspectes tècnics que s’involucren. Això, detalla, és un dels objectius del FITI: “conquistar altres espais i professionalitzar-nos”.

Una programació diversa

El dijous 24 de novembre, van obrir el Festival dues activitats a la Biblioteca Central de Santa Coloma de Gramenet, amb una trobada per sortir del teatre: el grup de música Els Bogasons, del Centre Ocupacional Bogatell, i el cinema- fòrum amb el documental ‘Alquimistes off’, un documental sobre la companyia de teatre colomenca que fa una mirada enrere sobre com es va viure la pandèmia, a més de presentar diferents testimonis i experiències a Alquimistes.

Divendres 24, 264 espectadors van veure “De tu a tu”, amb la companyia Mur de Mataró, un espectacle de circ integrador; dissabte, la companyia amfitriona del FITI, Alquimistes, va estrenar la seva obra “Lorca en Femení”; i diumenge es va poder gaudir de la dansa amb Fristch Company de la Fundació Maite León, des de Madrid, que va tancar el Festival amb l’espectacle ‘Sin Par’.

A part d’aquests espectacles, diumenge va celebrar-se una taula rodona sobre el procés creatiu en les arts inclusives. Les participants de la taula van ressaltar els valors, tant artístic com humà i social, de les companyies inclusives, i la necessària i possible eliminació d’etiquetes i estigmes. També es van posar en relleu les dificultats per ser considerades en igualtat per a les programacions culturals, així com en el finançament, entre d’altres, tot i que també s’ha aportat un missatge optimista en el sentit que cada vegada més persones amb diversitat funcional estan participant en programació cultural regular.

Arribar al Teatre Segarra

El Festival Internacional de Teatre Integratiu és el més antic dels festivals de teatre inclusiu a Catalunya. El FITI va néixer l’any 1999 fruit del treball conjunt d’un grup de persones d’Albandis -entitat dedicada a l’atenció de persones amb discapacitat intel·lectual- i de la companyia de teatre Carro de Baco. A partir d’aquella unió va sorgir la companyia Alquimistes Teatre, que va ser el motor d’aquesta mostra d’arts escèniques pionera a Catalunya en el binomi arts escèniques-discapacitat.

El Festival va néixer com a festival de teatre, però amb els anys s’ha ampliat a ser un festival d’arts escèniques. Als inicis es van fer mostres de teatre al carrer i a espais més petits de Santa Coloma, fins que es va poder portar el FITI al Teatre Segarra. Arribar a un teatre amb una infraestructura professional, segons expressa la directora artística Verónica Ramírez, “és una gran fita, perquè donem un altre nivell al festival i ens permet portar altres companyies”. A més, explica, el fet d’actuar en un teatre és molt important per a companyies que, per exemple, han començat fa poc: “Donar les mateixes oportunitats que a altres companyies és essencial. Hi ha molts temes d’autoestima, d’habilitats i capacitats, i veure que pots actuar a un teatre amb les condicions tècniques són d’alt nivell, ajuda molt”.

L’objectiu del FITI és promocionar les diferents companyies inclusives per donar visibilitat al col·lectiu. “La missió és trencar les barreres, els estigmes de la discapacitat i obrir les mirades” assenyala la Verónica, que considera que des de l’educació s’ha de treballar per la diversitat, i és per aquest motiu que cada any es fa una funció per a les escoles i instituts.

La improvisació com a pilar del procés de creació

La companyia Alquimistes ha estrenat l’obra “Lorca en femení”, que promocionaran duran l’any vinent a diferents sales. La majoria de les obres adaptades les han fet a partir d’un text base o d’una escena, i seguint amb la improvisació. En aquesta, per exemple, hi havia un text base, i aquest text s’ha anat adaptant segons la improvisació.

L’obra presentada l’any 2018, “Donde manda el amor, no manda marinero”, es va crear a partir d’una idea general i d’una escena. “Són molt bons improvisant, ho fan molt natural” assegura la Verónica, que apunta que “la part de la vergonya i dels filtres, ells no la tenen, i tenen la llibertat de fer i parlar, a part de ser molt talentosos i talentoses”.

El FITI, que és bianual, tornarà a Santa Coloma el 2024, amb noves obres i companyies d’arreu del territori. Des d’Alquimistes, reclamen la importància de fer art i cultura inclusiva i destaquen que Santa Coloma és una ciutat plena d’activitats per a tothom, però que sens dubte encara queda molt camí per fer per arribar a tenir una societat completament inclusiva.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure