Més de 8.000 veïnes i veïnes conformen el barri del Raval de Santa Coloma, zona de pas per qualsevol que vulgui desplaçar-se a Sant Adrià des de la ciutat. Un barri potser força desconegut que s’ha transformat al llarg dels anys per les noves edificacions i que ha canviat de necessitats, però que continua tenint-les. Tot i això, el Raval encara conserva algunes tradicions que fan que l’essència romangui.
Recollida de signatures per tenir sucursal bancària
Amb un alt percentatge de població envellida, el Raval ha patit un revés aquests darrers mesos: el tancament de la única sucursal bancària de la Caixa, obligant al veïnat a traslladar-se a altres barris per gestionar els seus diners. Els mateixos veïns i veïnes denuncien la situació i, fins i tot, han engegat una recollida de signatures per pressionar l’Ajuntament. “Volem fer soroll”, expliquen a aquest mitjà des de l’AV. “Tampoc cal una oficina massa gran per atendre al veïnat d’aquí”, diu el Salvador Jaraba, l’actual president de l’AV. “Ens han fotut”, rematen la Luisa Carmona i la Paqui Martín, propietàries del bar Santa Rosa del barri.
Una situació que no agrada a ningú i que es va materialitzar al desembre de l’any passat, quan es va desmantellar el local que ocupava La Caixa. “Ara mateix ens dona igual el banc que vingui, però la nostra gent, que a sobre és gran i és gent que freqüenta els bancs, necessita una oficina presencial”, comenta el president. Unes queixes que encara han crescut més arran de la mala atenció per part del personal del banc al veïnat, que moltes vegades havia de recórrer a gent que passava pel carrer per poder fer les seves gestions als caixers automàtics.
Totes les setmanes, l’AV recull signatures i el paper per firmar també es pot trobar als establiments del barri, com per exemple, a la Farmàcia Rabassa que ostenta la Mercè. “El Raval és un barri complicat, no ens enganyem, tenim molta immigració i molta gent gran, però és la meva segona casa”, explica a aquest mitjà la Mercè.
Els campionats de motocross van fer famós el barri
Als anys 60-70 es disputaven a l’actual Parc dels Pins campionats de motocross, un esport que amb els anys ha esdevingut un moviment social al barri. “Ara per ara, aquest parc és conflictiu, però volem recuperar-lo i retornar al barri el motocross perquè ja és un moviment social”, comenta el Salvador.
Una cohesió molt necessària al barri i que des de l’AVV es lluita per aconseguir. Tallers de pintura, puntaires, classes d’anglès, manualitats, pintura, ball… les activitats organitzades per l’Associació són diverses i nombroses i totes tenen l’objectiu de cuidar del veïnat, dels grans i dels petits. “També tenim un acord amb el CAP perquè ens enviïn aquelles persones grans que estan soles per tal que s’entretinguin i provin les activitats que aquí organitzem”. Una xarxa de barri que ja es va provar la seva eficàcia des de l’inici de la pandèmia, quan els membres van oferir els seus serveis per acompanyar a la gent a fer la compra o a adquirir medicaments. Fins i tot va sorgir una iniciativa anomenada “Colze a colze” que, amb voluntaris i voluntàries, va voler ajudar en qualsevol qüestió de barri.
Fama a nivell local
Tot i la fama internacional de la que ja hem parlat, el Raval també era famós a Santa Coloma, en especial per les seves festes de barri. Unes festes que es feien a l’estiu i que van arribar a ser més importants i grans que la Festa Major de la ciutat. Artistes i grups musicals del moment s’acostaven al barri fa anys, de vegades gratuïtament, per actuar. Unes festes que enguany no s’han pogut celebrar, fet que no es repetia des dels anys de la Guerra Civil.
Ja ho estem veient que el Raval no es rendeix! Il·lumina Raval va ser una altra iniciativa veïnal que va voler animar una mica l’esperit nadalenc de l’any passat. Els veïns i veïnes van decorar els seus balcons i els van il·luminar.
“No desapareixem perquè les entitats continuen vives”
La pandèmia ha deixat tocades a totes les AVV de Santa Coloma. El tancament dels centres cívics no permet una bona comunicació. Tot i això, les entitats del Raval, desenes, van unir forces per continuar treballant al servei del veïnat.
El Fons Documental del Raval és un altre element que recull totes aquestes accions i que permet que aquesta memòria històrica no s’esborri. El Manel Tomàs, antic president de l’AVV i fundador d’aquest Fons Documental, ha aconseguit reunir milers de fotografies i documents de manera digital. La biblioteca de Can Peixauet és, de fet, la seva segona casa. “Si no guardem aquesta documentació, no la guardarà ningú”, comenta el Manel a aquest Diari, testimoni vivent de moltes de les lluites veïnals que ha protagonitzat el barri del Raval de Santa Coloma.
Un barri amb molta immigració, però amb un veïnat que també es preocupa de la situació d’aquestes persones, ja que l’AVV també posa l’accent en la necessitat que aquestes es puguin empadronar per tal de poder tenir accés a la sanitat, més concretament, a les vacunes contra la Covid.