El barri més nou de Santa Coloma

És un barri tan nou i tan petit que ni tan sols els registres de població de l’Ajuntament el contemplen. Can Calvet va passar a ser un barri independent del Districte 3 l’any 2007, després d’una lluita veïnal per ser reconeguts com a tal. Abans, però, formava part del barri de Singuerlín. Malgrat això, la seva nova condició no va tenir un efecte gaire positiu en quant a negocis locals o a joventut.

Al barri resisteixen negocis com la Farmàcia Todó, dos bars, dues perruqueries i un supermercat. “Hem passat de tenir dues carnisseries, un supermercat familiar, una ferreteria i una drogueria a quedar-nos amb 4 negocis contats”, explica a aquest mitjà el Gerardo Moreno, membre de la Junta de l’AVV i farmacèutic al barri.

“Els petits negocis han desaparegut perquè ens absorbeixen les grans superfícies. El barri s’entristeix”, comenta el Gerardo, un home que és tot un referent al barri perquè tothom el coneix i és un dels membres més actius de l’Associació.

Les escales mecàniques, una gran empenta

Precisament la Farmàcia Todó, situada al carrer d’Aragó, el punt neuràlgic del barri, ha estat testimoni des de l’any 75 del canvi urbanístic del barri. “L’evolució del barri ha estat paral·lela a la de Santa Coloma”, explica la Montse Iracheta, propietària del negoci, que abans va ser de la seva mare.

“En aquella època, el sòl del carrer estava empedrat. Era molt complicat pujar-hi. Des de llavors, l’evolució ha estat molt gran. Ara, la clientela són els néts dels que van inaugurar el barri”. Un grup de veïns i veïnes, de fet, escàs, però molt unit, tal i com comenta la mateixa Montse i també dues veïnes del barri, l’Ángela Pérez i la Maite López.

“El factor determinant que es va acabar de convèncer per venir a viure a Can Calvet va ser l’ambient del barri, molt familiar”, diu la Maite, que es va assentar al mateix carrer d’Aragó amb el seu marit i els seus dos fills. L’Ángela, a més, també forma part de l’AVV des de fa 4 anys: “Estem intentant tornar a fer les activitats d’abans per animar una mica el barri i que no es vegi tancada l’Associació. Hi ha un gran treball al darrere”.

L’AVV, molt activa en les festes de barri

Si d’alguna cosa pot presumir aquest grup de veïns i veïnes és de la participació de l’AVV en qualsevol festivitat de l’any. Les festes populars, de fet, són un gran reclam per a gent de tota Santa Coloma. Fins i tot van guanyar el premi a la comparsa més original de Carnestoltes l’any 2017.

En contra d’uns pisos que l’anterior alcalde Bartomeu volia construir a la muntanya

Coneixem els orígens del barri com a tal, però el de l’AVV és ben diferent. Aquesta es va constituir com a queixa davant l’acció que Bartomeu Muñoz va voler fer fa 14 anys: construir pisos, gairebé gratacels semblants a l’Hotel Ibis, als terrenys del barri, a la muntanya. Va ser a partir d’aquí que el veïnat es va unir i van evitar aquests edificis. El que, de fet, s’ha edificat recentment són uns pisos tutelats en aquesta part de territori. Una gran extensió de terreny que no està equilibrat amb el número d’habitants, fins ara desconegut.

És aquesta gran extensió de terreny que fan del barri “un barri de botellón”, tal i com diu la Pepi Zamora, presidenta des de fa anys de l’AVV. “Els problemes principals aquí són l’incivisme i els ‘botellones’. Els joves beuen aquí, però clar, també s’han d’expressar”. La Pepi ha estat re escollida presidenta de l’AVV en totes les eleccions i la gent li agraeix el seu esforç diari.

És precisament la Pepi qui ens ensenya un negoci creixent al barri: El Racó de Torribera. El Complex Esportiu de Torribera, conegut a tota la ciutat, pertany al barri de Can Calvet i ara uns joves s’encarreguen de gestionar-lo i donar-li l’empenta necessària per treure’l endavant. L’Oriol Molina, el propietari del restaurant, ens comenta: “ Portem aquí des del 2019 i ens hem menjat una mica la pandèmia, però poc a poc, sense pressa, però sense pausa”.

De fet, la clientela és variada: “Per una banda tenim els i les esportistes, els socis que venen a entrenar, i per altra, tenim a la gent del barri”. Un exemple de joventut que s’implica en ressuscitar el seu negoci i, per tant, Can Calvet.

El Gerardo fa la reflexió final: “La joventut no s’implica en les associacions de veïns i veïnes, ho volen tot fet”, denuncia el farmacèutic, que és un dels veïns més preocupat pel deteriorament de negocis i de vida al barri. Tot i això, l’esperit es manté viu entre el veïnat i no tenen cap dubte: les activitats es continuaran fent i l’AVV treballarà molt i dur per tornar a ser el Can Calvet d’abans de la pandèmia.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM