Comença la renaturalització del Besòs al marge dret

El riu que durant molts anys va ser una claveguera a l’àrea metropolitana de Barcelona és cada vegada més a prop de recuperar tot el que li ha pres la intervenció humana. Ara fa 22 anys, el Besòs ja va recuperar-se com a infraestructura verda, amb la posada en marxa del parc fluvial, però ara es viu un nou punt d’inflexió. Aquest principi d’any han començat les tasques de renaturalització en el tram de Santa Coloma de Gramenet.

L’objectiu és millorar-ne la biodiversitat, augmentar la resiliència de l’ecosistema fluvial i millorar les condicions per al desenvolupament de la fauna. En aquest sentit, la primera fase de renaturalització preveu la generació de llacunes al marge dret del riu i la creació d’un gran espai d’educació ambiental visitable.

El refugi de biodiversitat, com a primer pas, obre una nova etapa per preservar els hàbitats existents, potenciar la biodiversitat autòctona i eliminar les espècies invasores.

Elements principals de la Fase 1 del refugi de biodiversitat

En aquesta primera fase l’espai natural comptarà amb l’aula ambiental (esplanada de recepció): Aquesta zona permetrà rebre als grups de visitants (escoles i famílies), facilitar informació detallada sobre la visita, i organitzar l’accés a la llacuna didàctica. El camí didàctic: Recorregut educatiu integrat en l’ecosistema fluvial per facilitar l’observació i el coneixement dels seus diferents hàbitats i espècies garantint la convivència entres aquestes i les persones visitants.

El prat fluvial i accés a la llacuna didàctica: Es pretén aconseguir un equilibri entre el potencial d’acollida d’espècies animals i la freqüentació controlada per a l’observació i l’estudi. També un espai destinat a l’observació i estudi de les aus que nidifiquen i visiten les diferents àrees de l’ecosistema fluvial. A part de dues noves llacunes amb accés restringit destinades a tasques de caràcter científic o educatiu, i a potenciar les zones d’alimentació i reproducció d’espècies d’aus, peixos i amfibis.

Segona fase el 2027

En una segona fase, el projecte farà el salt també al marge esquerra del riu per «connectar» el Besòs amb el parc de Can Zam i posteriorment es treballarà en la transformació del tram del riu que s’endinsa a Montcada i Reixac. Segons el calendari de treball, la renaturalització es completaria el 2027. L’alcaldessa, Núria Parlon, ha explicat que «tres administracions públiques treballen perquè aquest sigui un entorn de salut i biodiversitat i sobretot per recuperar-lo per als usos ciutadans, no només de la gent de Santa Coloma, perquè ve gent de tot arreu a gaudir d’aquest espai». Sobre la renaturalització ha afegit, «hem recuperat aquest espai, però ens quedava una assignatura pendent en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 30 que és apostar per la seva renaturalització. Ho farem ara amb la construcció d’un itinerari pedagògic que ens permetrà treballar amb les escoles, amb les famílies, amb el conjunt de la ciutadania; i amb una llacuna per estudiar la biodiversitat i fer investigacions científiques sobre la recuperació del riu». L’àmbit d’actuació d’aquesta Fase 1 de les obres comprèn l’espai de la llera entre el Pont Vell i Can Zam. El projecte té un pressupost d’un milió d’euros finançat per l’AMB (70%) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet (30%), i compta amb el finançament europeu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).

Renaturalització del riu Besòs

Renaturalitzar el riu Besòs és una estratègia per augmentar la seva resistència per afrontar els impactes del canvi climàtic, i inclou alliberar els ecosistemes de la pressió humana perquè tendeixin a autoregular-se i a funcionar de manera natural. Es pretén així deixar que la naturalesa tingui cura de si mateixa, permetent que els processos naturals reparin i restaurin els paisatges degradats per l’acció de l’home. El refugi de biodiversitat, com a primer pas, obre una nova etapa per preservar els hàbitats existents, potenciar la biodiversitat autòctona i eliminar les espècies invasores.

Exposiciò per conèixer el projecte 

La ciutadania pot conèixer el projecte de renaturalització del riu Besòs mitjançant una exposició itinerant instal·lada al Passeig de la Salzereda amb Llorenç Serra, i que mitjançant plafons informatius explica la transformació del riu i el seu entorn natural, amb tots els detalls del nou refugi de biodiversitat.

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM