La gent gran de Santa Coloma, prioritat del programa Sempre Acompanyats

La Fundació “la Caixa”, de la mà de la Creu Roja i en conveni amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va iniciar el Programa Sempre Acompanyats, per pal·liar les situacions de soledat en les persones grans als districtes I i IV, als barris Riu Nord, Riu Sud, Can Mariner i El Centre.

– Quins objectius té el programa?
Els objectius general són impulsar relacions de suport i benestar entre les persones grans, a través d’una intervenció que empodera a les persones, compromet a la comunitat i sensibilitzar a la ciutadania, per prevenir i pal·liar les diverses situacions de soledat. Com a objectius específics tenim, entre d’altres, visibilitzar, informar i conscienciar sobre el fenomen de la soledat i la importància de tenir unes bones relacions socials i empoderar i acompanyar a les persones per que sàpiguen afrontar i superar la seva situació de soledat.

– Com treballeu de forma comunitària?
La clau del Programa és situar a la persona com a subjecte actiu, amb capacitats i fortaleses i amb responsabilitat sobre el seu procés d’envelliment, però també comprometre la comunitat promovent la creació de xarxes de suport amb la implicació de l’Administració, Casals, Associacions i Entitats, passant per la complicitat dels veïns, els establiments i la població en general. .Des del Programa es constitueix el Grup d’Acció Social (GAS) format per un total de 15 agents entre administració i entitats locals.El Programa pretén conscienciar a la població sobre el la soledat, de manera que per una banda les persones sàpiguen com poden prevenir-la, alhora que també vegin la importància de la seva col·laboració.

– Quines entitats participen i perquè aquesta forma de treball mixt (professionals i associacions ciutadanes)?
– Ajuntament de Santa Coloma
– Creu Roja
– Amics de la Gent Gran
– Associació Ajudam Predegent
– ACI Agrupació del Comerç i la Indústria de Santa Coloma
– Associació esport i salut
– Associació veïns Can Mariner
– Aula d’Extensió Universitària Gent Gran
– Xarxa de Biblioteques Municipals Diputació de Barcelona
– Càritas Diocesana Casal Cívic de la Generalitat – Albert Francàs
– Fundació Hospital de l’Esperit Sant
– Fundació Catalunya La Pedrera
– Institut Català de la Salut
– Mossos d’Esquadra Generalitat de Catalunya

– Quan voleu dir: “apoderar a la persona per a que sigui el responsable i actor del seu propi canvi”… Què voleu dir exactament?
Des del programa es treballa situant a la persona com a subjecte actiu, amb capacitats i fortaleses i amb responsabilitat sobre el seu procés d’envelliment i com vol viure’l. La pròpia persona ha de voler fer un canvi o millorar la situació en la que es troba, el paper nostre es el d’acompanyar durant aquest procés.

– Quins son els resultats fins ara?
Actualment hi ha 31 persones que formen part del programa. Els resultats que s’han pogut anar veient són molt positius. Però ens trobem amb dificultats a l’hora de detectar persones en situació de soledat. Ens falta que la ciutadania treballi i es comprometi amb problemàtica de la soledat per poder arribar al màxim de persones possibles i poder oferir l’oportunitat de canviar la situació en la que es troben.

– Ens podríeu explicar breument com es realitzaria una intervenció?
El protocol d’intervenció es porta a terme a través de les següents tres fases:
Fase 1: Valoració de la persona i posada en marxa el pla de treball
Fase 2: seguiment
Fase 3: Alta d’atenció i/o vinculació en la comunitat
Un cop realitzada l’entrevista de valoració de la persona, es pot establir, junt amb la pròpia persona i els diferents professionals de la taula d’acollida un pla de treball que serveix de guia per la intervenció. L’objectiu és empoderar a la persona per a que afronti la situació de soledat. Es pretén arribar al màxim grau de personalització, per tant es contempla en tot moment la creació de recursos o activitats per part del programa com també de tots els agents de la comunitat.

– Té una durada determinada la participació en el programa ?Existeix algun tipus de motiu per a la finalització?
En general, els programes per revertir les situacions de soledat solen tenir dificultats per donar altes, ja que és molt habitual que en les situacions de soledat hi hagin variables és a dir que es trobin amb problemes de la habitatge i/o accessibilitat, cures, dependència i un llarg etcètera. La idea amb la que el programa Sempre Acompanyats opera des dels inicis es que es tracta d’un programa amb un límit temporal, per la consecució dels seus objectius, i si això no es possible s’ha de contemplar la necessitat de donar suport a la persona amb altres recursos no necessàriament derivats de propi programa

– Quines dificultats s’han trobat els participants del programa durant la pandèmia i quines respostes s’han donat?
Les persones grans són un dels col·lectius més afectats d’aquesta pandèmia. S’ha modificat les formes d’interactuar amb i entre les persones grans, deixant al descobert la bretxa digital, i fent palès la necessitat d’apropar el seu ús per a poder adaptar-se a noves formes de comunicació.
Per aquest motiu, una de les accions que es realitzen les persones voluntàries i les tècniques del programa des del programa Sempre Acompanyats, és la capacitació als participants del programa sobre la utilització de mòbils i tauletes per facilitar l’ús d’internet i d’aplicacions.

– En cas que algú detecti a una persona susceptible de participar en el programa, com es fa la derivació? (On s’ha d’adreçar, on pot trucar…).
Si tens un familiar, veí o coneixes a una persona gran que visqui a un dels barris del Centre, Can Mariner, Riu Nord i Riu sud que es trobi sol i creus que pot necessitar suport, companyia i/o millorar la seva situació, pots trucar al telèfon: 900 223 040 o contactar amb algunes de les entitats que formen part del programa. També es pot dirigir de manera presencial en les oficines de Creu Roja de Santa Coloma, Av Francesc Macià 15

-Ens podeu recordar que ha de fer una persona si vol participar en el programa com a voluntària? (On s’ha d’adreçar, on pot trucar…).
Si alguna persona vol formar part del Programa com a voluntari/a? Truca al telèfon gratuit 900 223 040 o demanar més informació en les oficines de Creu Roja de Santa Coloma, Av Francesc Macià 15

ARTICLES SIMILARS

COMENTARIS

SEGUEIX-NOS

3,747FansAgradda
1,364SeguidorsSeguir
3,315SeguidorsSeguir
17SubscriptorsSubscriure

INSTAGRAM