Registrat al Diari de Badalona

El Pont de Santa Coloma i la seva inauguració l’any 191...1921

Manel Expósito - 04/01/2019
Pont Vell de Santa Coloma. Arrasat per les riuades del 1943. Fotografia facilitada per Ernest Prats.
L’historiador Chema Corral revela la data exacta del seu inici

El 1915 era la data enregistrada i reconeguda fins fa no gaire temps enrere com l’any de la inauguració del Pont de Santa Coloma. Però l’historiado colomenc Chema Corral, a partir d’una exhaustiva investigació de quatre mesos, ha descobert que era una dada errònea, i que la data exacte de la seva finalització és el gener de 1921. L’alcalde colomenc d’aleshores, Llorenç Serra, va impulsar les transformacions que necessitava un poble immers en diverses dinàmiques de canvi des de finals del segle XIX. La Santa Coloma d’aleshores estava dintre d’una Catalunya en ple desenvolupament industrial i del moviment obrer, amb el gran dèficit d’una comunicació amb el seu entorn. No hi havia cap pont sobre el Besòs que connectés amb Barcelona, només unes passeres de fusta per anar a peu des de Sant Adrià per agafar el tramvia.

Les gestions de l’alcalde amb la Diputació de Barcelona, que presidia el seu amic Prat de la Riba, van donar fruit i el 31 de desembre de 1913 es posa la primera pedra del Pont Vell. La Diputació aprovà el Projecte de “Camí Veïnal de Santa Andreu a Santa Coloma amb pont sobre el Riu Besós”, redactat per l’enginyer Federico Turell, amb un pressupost de 297.409,77 pessetes. El 30 de desembre de 1913 es va adjudicar de forma provisional l’execució del projecte a Ramon Baxeras Marsà, contractista de Sarrià.
Les obres comencen el maig de 1914 i havien d’estar acabades el maig de 1916. Tot dóna a entendre que el contractista es va prendre amb tranquil·litat l’execució d’un encàrrec que va veure la recepció provisional el 1921, 7 anys després del seu inici i 5 després de la data prevista de lliurament.

Davant aquest endarreriment, l’ajuntament i el veïnat colomenç pressionen perquè les obres es dinamitzin. El desenllaç d’aquest procés ple d’incidències s’inicia el segon semestre de 1920. El contractista demana fer la recepció del pont i del camí fet i segregar de la contracta les obres de la part del camí quins terrenys l’ajuntament de Barcelona encara no havia cedit. La Mancomunitat accedeix a les dues peticions i adverteix al contractista que el pont encara té mancances. Tot i això, pel que fa a la inauguració o posada en funcionament del pont és el 1921.

Afegeix el teu comentari