Registrat al Diari de Badalona

El parc de Can Zam estrenarà aquest febrer una zona de pícnic

Jordi Corachán - 09/02/2016

El parc de Can Zam està cap per avall, a causa de nombroses feines de millora. Els obrers, de la concessionària Roig, ultimen aquests dies les obres de construcció d’una àmplia zona de pícnic, que estarà a punt aquest febrer.

En paral·lel s’efectua el condicionament del solar del metro de la Línia 9 i s’estan plantant arbustos per dotar el conjunt de més frondositat. Aquestes actuacions es registren en un moment en què segueix viu el debat sobre la finalització i l’ús del gran parc.

El cas és que la zona de pícnic ha estat condicionada i està tot a punt per a la instal·lació de taules i bancs. L’entorn es complementarà amb un espai lúdic, en què s’incorporaran 13 jocs infantils i vuit equipaments de fitness. També s’estrenarà un circuit permanent de running, la senyalització es porta a terme avui.

Sota-bosc
La regidoria d’Urbanisme també vol millorar la frondositat del parc, que és una de les reivindicacions que segueixen fent les entitats de defensa de Can Zam. Per a això està preparant una zona de 13.323 metres quadrats per plantar gespa.

Així mateix, ja es troben preparats els arbustos que reforçaran l’exuberància del parc, amb 1.500 m2 d’espècies arbustives de sota-bosc. Des del Departament d’Urbanisme es destaca que aquesta actuació suposa una ampliació de la quantitat d’arbrat respecte al projecte inicial.

Solar del metro
Entre tant, les màquines segueixen aplanant el solar afectat per les obres del metro de la Línia 9, que van quedar pendents després de la inauguració del metro el 13 desembre 2009. L’Àrea Metropolitana de Barcelona, propietària del parc, ha destinat 1,1 milions d’euros per a arranjar la zona i la seva integració en el conjunt de la zona lúdica, després de sis mesos de treballs.

Aquesta restitució del parc s’està fent gràcies als diners que es van aconseguir de la Generalitat en l’etapa de diputada al parlament de l’alcaldessa Núria Parlon, que va presentar diferents iniciatives. L’esmena de l’alcaldessa colomenca finalment va ser aprovada fa un any per unanimitat a la comissió de pressupostos de la Cambra catalana.

Problemes
En els últims anys hi ha hagut molta insistència en condicionar aquesta zona. Des de l’Ajuntament es destaca que era responsabilitat de la Generalitat restituir-la un cop s’acabessin les obres de la L9, i no ho van fer.

El parc, inaugurat el 1999, té avui una superfície útil de més d’11 hectàrees. Es troba en una zona de gran valor paisatgístic, entre la Serra de Marina i el riu Besòs.

El parc ocupa una part de les terres baixes, properes al riu, on tradicionalment se situaven els antics conreus d’horta de les masies veïnes. El creixement de la ciutat va traslladar cap a aquestes terres fèrtils instal·lacions i edificacions que han castigat durament el paisatge.

Acabament del parc
Avui, la taca verda de Can Zam i el parc fluvial del Besòs, han invertit aquest procés i representen un important pas endavant en el camí de la dignificació paisatgística i ambiental de Santa Coloma.

No obstant això, queda pendent treure totes les tanques existents, analitzar com és s’arranja la zona dels concerts i la conveniència o no dels mateixos, així com un pla que acabi el parc definitivament i estableixi, amb la ciutadania, els seus usos en un temps raonable.

Afegeix el teu comentari